Utmaning
Skapa en logotyp till Voracious Games första dataspel Potionomics. Ordet ’Potionomics’ är en hybrid mellan ’potion’ och ’economics’. Spelet är ett RPG-/affärssimulatorspel där spelares narritativa val (och vice versa) påverkar ekonomin för kungadömet och de som bor där. Spelet innefattar en anpassningsbar trolltrycksaffär i 3D såväl som ett galleri av färgglada animerade karaktärer – inspirerade av Pixar och Studio Ghibli. Spelaren tar sig an rollen som Sylvia, en häxa so behöver samla pengar för att rädda hennes trolldrycksshop från elaka lånehajar. Under vägens gång kommer spelaren att möta hjältar, klassiska RPG-varelser och en kraftfull trollkarl som fastnat i kroppen av en uggla. Som varje aspirerande entreprenör vet; kunderna kommer att ombytliga, konkurrensen stentuff och priserna aldrig stabila. Addera in lite magi och du har receptet för ett magiskt äventyr olikt något annat du tidigare spelat.
Huvudmålgruppen är kvinnor i åldern 17–26 år. Det är spelare som gillar artistiska, vackra och affärsbyggande spel. Det som mest liknr Potionomics spelstil är spel som mixar narrativ och spelande ihop, t e x Recettear, Papers Please, Undertale, Holy Potatoes – A weapon shop och Pocket: Potions (dock erbjuder Potionomics full 3D grafik). Konkurrenter är också alla Tycoon-spelen och ekonomi-simuleringsspel (men de fokuserar mer på affärsbyggande, och mindre på narrativ). Andra konkurrenter är narrativ-baserade spel som Telltale games, Life is strange, Grim Fandango, Clannad, Visual novels och även RPG’s (även om de har mindre spelartid).
Voracious Games ville ha en sorglös, icke-våldsam look på den textbaserade logotypen. Den ska fungera på egna ben, men också i en komposition av omgivande illustrationer och butiksskylt.
Lösning
Det svåraste i den här utmaningen var att hitta rätt ton – med andra ord att hitta ett unikt utseende som hade häxkänsla, utan att kännas för hårt eller se för ondskefullt ut. Jag ville hitta ett uttryck som får betraktaren att tänka på magi och trollkarlar. Jag ville också att den textbaserade logotypen skulle lira med deras företagslogotyp – det ledde fram till beslutet att använda mig utav en rak baslinje för logotypen. Efter en massa research, analys av konkurrenter och skissande, hittade jag till slut en riktning som kändes rätt. Logotypen passar in genom att kännas som en dataspelslogotyp, men på samma gång tillför den något nytt – både till andra direkta konkurrenter men också mot mer tidsfördrivsspel såsom Candy Crush. Logotypen är detaljerad, men samtidigt läsvänlig och enkel att använda – både som en design på egna ben, eller i en större komposition bland andra illustrationer (se bilder längre ner).
Copyright game screenshots: Voracious Games.
The team and I think the logo looks fantastic!”
Aryo Darmawan,
Voracious Games